Център за халотерапия ще разкриват в ДМСГД в Добрич

Солната стая ще подобри качеството на живот на децата в дома, смята директорът му д-р Иво Войчев

Разкриване на център за халотерапия към Сектора за рехабилитация и физиотерапия в Дома за медико-социални грижи за деца в Добрич планира ръководството на дома, съобщи в ефира на Дарик директорът му д-р Иво Войчев.

Терапията със сол или тъй наречената халотерапия е известна още от времето на империатрица Клеопатра. Тя е ефективна при лечение на различни белодробни и кожни заболявания, както и за възстановяване от умора и изтощение.

Вече има определено помещение в дома за т.наречената „солна стая”, на което предстои основен ремонт. Най-голямата инвестиция ще бъде необходима  за закупуването на халогенератор, обясни д-р Войчев. За целта ще трябва да бъдат събрани около 10 хил. лева. 

Вече се водят разговори със спонсори за евентуално участие в закупуването на апарата. Халотерапията ще се прилага при деца от различни възрастови групи, като целта е подобряване на качеството им на живот, каквато е и основната мисия на лечебното заведение, подчерта директорът му.

В момента в дома има настанени 12 деца с увреждания на възраст от 0 до 7 години. Дневният център за деца със специални потребности,  който бе разкрит преди няколко години към дома, се посещава  от около 70 - 80 деца месечно, което е с около 10% повече спрямо същия период на миналата година, съобщи д-р Войчев.

Центърът предлага почасова, дневна и седмична грижа за деца с физически и психически проблеми, отглеждани в семейна среда. За тях се грижи мултидисциплинарен екип от специалисти с дългогодишен опит като лекари, медицински сестри, детегледачи, психолози, логопеди, рехабилитатори, кинезитерапевти и социален работник. От 2017 г. в центъра функционира и единственият в област Добрич  сектор за водолечение, предлагащ терапия с вода за деца.

Две осиновявания на деца от дома в Добрич са регистрирани от началото на година до момента, съобщи още д-р Войчев. Едното дете е осиновено в Холандия, а другото - в САЩ.